Nyheder 2007

 

 

Video-overvågning i Gåbense

22. oktober 2007
Forrige weekends tyverier fra lystbåde i Gåbense Havn fører nu til, at sejlklubben opstiller video-overvågning af havnen, oplyser havnefoged Tom Larsen til Lolland-Falsters Folketidende:

"70 bådejere i Gåbense Havn er så trætte af sidste weekends omfattende tyverier fra deres både, at de nu vil installere video-overvågning på havneområdet", skriver Katja Drejer, Folketidende.

"Natten mellem søndag og mandag i sidste uge var der indbrud i ni både. Her forsvandt der blandt andet en dyr GPS-navigator til 30.000 kroner, ligesom der blev stjålet anden skibelektronik fra flere andre både.

Havnefoged Tom Larsen anslår, at der ialt blev stjålet for 70.000 kroner fra bådene, ligesom bådejerne også må betale for de ødelæggelser, der er sket på bådenes kalecher. Tyvene har skaffet sig adgang ved at skære kalecher og presseninger op med en stanley-kniv.

- Vi har allerede kontaktet den lokale el-installatør, så i løbet af efteråret bliver der sat et videokamera op på vores klubhus, så vi kan følge med i, hvem der kommer og går på havnen, siger Tom Larsen."

Til sidens top


Bølge af tyverier - også fra Toreby Sejlklub

Opdateret 4. december 2007
Bådtyve, optaget af TV2 Hvornår kommer turen til Toreby Sejlklub? Spørgsmålet kan desværre besvares: Turen kom i weekenden 14.-15. oktober, hvor en sort 6 HK påhængsmotor er meldt stjålet. Tyveriet er blot et enkelt i den lange række af tyverier af påhængsmotorer og bådudstyr på Lolland og Falster, der optræder i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis døgnrapporter, som kan læses på internettet:

4. december:
Tyvene har tilsyneladende genoptaget "arbejdet" efter en måneds pause - eller nye tyve er kommet til:

Lolland-Falsters Folketidende:
Bådmotorer på stribe stjålet

Der er tilsyneladende organiseret tyveri af bådmotorer i gang i de sydvestlollandske havne.

I går middag fik politiet anmeldelse om tyveri af tre påhængsmotorer fra både i Kramnitze Havn, og til morgen kom der melding om at der er stjlået fire-fem bådmotorer i Langø Havn.

Politiet har endnu ikke nærmere oplysninger om tyverierne i Langø. I Kramnitze drejer det sig blandt andet om en 4-takts Mercury 5 påhængsmotor, en 25 hestes Crescent motor og yderligere en 40 hestes motor. Der er også stjålet en brandslukker. Tyvene har haft værktøj med til at klippe godkendte låse og svære kabler over med.

31. oktober
Folketidende.dk: "Igen i weekenden har der været en påhængsmotortyv på spil i en lollandsk lystbådehavn. I Bandholm er to motorer afmonteret og fjernet i løbet af natten til mandag."

23. oktober: Politiet: "I afvigte uge blev stjålet en 9,9 HK påhængsmotor med langt ben og af mærket Yamaha til en værdi af 25.000 kr. fra en jolle i Maltrup Vænge Bådelaug, Fjordstien i Sakskøbing.

På et tidspunkt mellem torsdag den 11. oktober  og mandag den 22. oktober blev der ved et indbrud i et fiskerskur på Kragenæs Havn stjålet en 6 personers redningsflåde af mærket Viking, en Hitachi slibemaskine og en Makita boremaskine."

19. oktober: "Onsdag aften eller natten til torsdag blev der fra en båd ved Søndersø i Maribo stjålet en grå 4 HK påhængsmotor af mærket Tohatsu, stel nr. 000001XC-999999KK.

I tidsrummet mellem tirsdag kl. 18.02 og torsdag kl. 16.00 blev der fra en jolle i Blans Havn i Bandholm stjålet en 5 HK 2-takts påhængsmotor af mærket Yamaha, motor nr. 1022453 til en værdi af 7.000 kr."

18. oktober: "Tirsdag aften eller natten til onsdag blev der fra en båd, der lå ved Fjordstien i Sakskøbing, stjålet en sort 9,9 HK påhængsmotor af mærket Suzuki til en værdi af 20.000 kr.

Tirsdag aften eller natten til onsdag blev der fra en båd, der lå i Blans Havn i Bandholm, forsøgt stjålet en sort 50 HK påhængsmotor af mærket Suzuki. Tyvene gik imidlertid ikke forgæves, idet det lykkedes dem at stjæle et gearkabel samt nogle instrumenter fra båden.

Tirsdag aften eller natten til onsdag blev der fra en jolle, der lå i Blans Havn i Bandholm, stjålet en blålig 40 HK påhængsmotor af mærket Yamaha F40, stel nr. 67C-1031369 tillige med en kikkert.

Mandag aften eller natten til tirsdag blev der fra en jolle, der lå i Søndersø, Søndersøvej i Maribo, stjålet en sølvfarvet 18 HK 4-takts påhængsmotor af mærket Tohatsu, til en værdi af 25.000 kr.

På et ukendt tidspunkt imellem søndag og onsdag blev der fra en båd, der lå i Søndersø i Maribo, stjålet en 4 HK 4-takts påhængsmotor af mærket Mariner.

Tirsdag aften eller natten til onsdag blev der fra en båd, der lå i Blans Havn i Bandholm, stjålet en rød/hvid 9,9 HK påhængsmotor af mærket Johnson.

Natten til onsdag blev der fra en jolle, der lå i Blans Havn i Bandholm, stjålet en sort 15HK 4-takts påhængsmotor af mærket Mercury med tilhørende styrekabler."

Lolland-Falsters Folketidende, 18. oktober: "Også bådebroerne ved Lergraven ud for Prinsholmen blev i weekenden ramt af den senere tids bølge af tyverier fra både. Søndag nat var byttet en trebladet skibskrue. Derudover forsøgte gerningsmændene at stjæle en 150 hestekræfters motor fra en af bådene, men den viste sig at være for tung, så tyvene måtte opgive undervejs."

17. oktober: "Mandag eller natten til tirsdag blev der fra en jolle, der lå fortøjret ved en bådebro ved Fjordstien i Sakskøbing stjålet en grå 50 HK påhængsmotor af mærket Yamaha 50 FTL, motor nr. 6C1-L-1020156H til en værdi af 52.000 kr.

Mandag eller natten til tirsdag blev der fra en jolle, der lå fortøjret ved en bådebro ved Fjordstien i Sakskøbing stjålet en sølvfarvet 45 HK 4-takts påhængsmotor af mærket Honda til en værdi af 50.000 kr."

16. oktober: "Søndag aften eller natten til mandag blev der fra en båd i Toreby Bådelaug i Sundby stjålet en sort 6 HK. påhængsmotor.

Serietyverier fra både
Søndag aften eller natten til mandag blev der fra 7 både i Gåbense Havn i Nørre-Alslev stjålet bl.a. ekkolod, GPS-navigationsudstyr, radar, værktøj og en køle/fryseboks."

9. oktober: "I weekenden blev der fra en jolle, der lå ved en privat bådebro ved Orehoved, stjålet en 15 HK påhængsmotor af mærket Suzuki DF15S, motornr. 01502F682709 til en værdi af 21.895,00 kr.

I afvigte uge blev der stjålet 12 sæt ruser til en værdi af 16.000,00 kr. fra deres position i farvandet syd for Gedser."

8. oktober: "Natten til fredag blev der fra en båd i Storstrømmen ved Orehoved stjålet en 6 HK, 4-takts påhængsmotor af mærket Mercury, serienr. OP344194 til en værdi af 11.000,00 kr.

Natten til torsdag blev der fra en båd i Nysted Sejlklub stjålet en kortbenet 2,3 HK påhængsmotor af mærket Honda."

5. oktober: "Onsdag aften eller natten til torsdag blev der fra 3 både i Nysted Sejlklub stjålet påhængsmotorer. En 30 HK 4-takts påhængsmotor af mærket Honda, en 15 HK påhængsmotor af mærket Honda og en sort påhængsmotor af mærket Mercury."

28. september: "Tirsdag aften eller natten til onsdag blev der stjålet en grå 15 HK 4-takt påhængsmotor af mærket Honda med serie nr. 199001 fra jolle, der lå ved bådebro for enden af Plantagevej i Nykøbing F.

Tirsdag aften eller natten til onsdag blev der fra jolle, der lå ved en bro for enden af Plantagevej i Nykøbing F. stjålet en 6 HK 2-takt påhængsmotor af mærket Mercury.

Tirsdag aften eller natten til onsdag blev der fra en hvid jolle, der lå på stranden ud for Hasselø Strandvej i Nykøbing F., stjålet en 15 HK 2-takt påhængsmotor af mærket Mariner."

27. september: "Blå 15 HK Tohatsu påhængsmotor blev natten mellem tirsdag og onsdag stjålet fra en jolle, som lå ved bådebro for enden af Hasselø Birkevej, Nykøbing Falster."

25. september: "I weekenden blev der stjålet 12 sæt ruser til en værdi af 12.000 kr. fra deres position i vandet ud for Klodsskovvej i Nykøbing F.".

21. september: "6 sæt B7-bøjlede åleruser og 2 vager med gult flag til en værdi af 4.200,00 kr. er inden for den seneste uge stjålet fra deres position i farvandet i Guldborgsund umiddelbart syd for tunnellen."

"Søndag aften eller natten til mandag blev der fra en jolle i Nordre Bådelaug på Strandboulevarden i Nykøbing F. stjålet en sort 15 HK langbenet påhængsmotor af mærket Marina (Mariner? red.) til en værdi af 20.800,00 kr."

20. september: "Mandag til onsdag skaffede en tyv sig adgang til kahytten på hvid 29 fods sejlbåd af mrk. Maxi Fenix ved at klippe en hængelås over. Båden lå i Sakskøbing lystbådehavn, og der blev stjålet otte dueblå hynder og Garmin GPS."

19. september: "Natten til tirsdag (18. september) blev stjålet en 2-takts 15 HK påhængsmotor af mærket Suzuki fra en jolle, der lå i Nordre Bådelaug ved Pandebjergvej i Nykøbing F. Desuden forsvandt tyvene med en 15 HK påhængsmotor af mærket Mercury, type MH, stel nr. OP09454, også fra en jolle i Nordre Bådelaug, oplyser politiet.

6. september: "Søndag eller natten til mandag blev der fra en motorbåd i Gåbense Havn i Nørre-Alslev stjålet et GPS-navigationsanlæg af mærket Garmin 5008 til en værdi af ca. 30.000 kr. Fra nabobåd blev stjålet et ekkolod/fishfinder."

Til sidens top


Frederik den IX's Bro spærres

12. oktober 2007
Anmærkning
: Fra 22. oktober til 31. december 2007 vil broen i forbindelse med reparationsarbejde være spærret for al sejlads, som kræver broåbning.

(Uddrag af Den danske Havnelods).

Til sidens top


Druknet bar ikke redningsvest

1. september 2007
Efter 15 timers eftersøgning i farvandet ud for Lyø opgav Søredningstjenesten i dag klokken 10 at finde en 62-årig erfaren sejler fra Kolding i live. Manden var i går, fredag, sammen med to sejlerkolleger på vej i en sejlbåd fra Kolding til Fåborg for at deltage i kapsejladsen Tuco Cup i dag, da han faldt overbord. Han bar ikke redningsvest.

Under en vending i kraftig blæst ud for Lyø satte noget udstyr sig fast, og mens besætningen arbejdede med at rede det ud, hørte de den 62-årige råbe fra vandet fem meter bag sejlbåden. Helt efter "bogen" haledes sejlene, og for motor sejlede de ombordværende tilbage mod positionen, hvor den 62-årige befandt sig. De så ham ligge i vandet, men han forsvandt, før de nåede helt frem.

Ifølge "Ocean Forecast" skulle vindstyrken i farvandet omkring Lyø være på mellem 8 og 11 m/s fredag eftermiddag og aften. Signifikant bølgehøjde angives til mellem en halv og en meter. Assens vejrstation målte mellem 7 og 9 m/s og vindstød op til 14 m/s mellem klokken 17 og 20 fredag.

Søværnets Operative Kommando har haft fire fartøjer i aktion. Desuden deltog to færger, en række lystfartøjer og småbåde, Falcks dykkerkorps og en redningshelikopter i eftersøgningen af den 62-årige sejler, siden alarmen "mand over bord" løb ind fredag ved 18.45-tiden. Helikopteren og dykkerne stoppede dog eftersøgningen, da det blev for mørkt.

Til sidens top


Spam-bombardement afværget

11. august 2007
Toreby Sejlklubs e-post blev i dagene op til 11. august bombarderet af såkaldt "spam", uønskede breve, reklamer eller blot ligegyldige breve, der i værste fald har til formål at blokere for post ved at fylde "postkassen" helt op. Op mod 3.000 meddelelser blev det til, før angrebet var standset.

De mange mails gik blandt andre ud over de af bestyrelsen, som modtager e-post, videresendt fra post@toreby-sejlklub.dk. 10. august fik Jan Krastrup således omkring 1.000 mails, de fleste fra postservere, som nægtede modtagelse af en medicin-reklame fra en opdigtet e-post-adresse, hammurabi.dautrich@toreby-sejlklub.dk.

Tricket med at anvende et tilfældigt navn foran domæne-navnet (@toreby-sejlklub.dk) som fiktiv afsender, er velkendt, viser en hurtig undersøgelse på Internettet. Måske har du selv været offer for det.

Efter en del forsøg på at afværge eller begrænse "bombardementet" viste det sig at være muligt at slå en såkaldt "catch all-funktion" fra på klubbens postserver hos netudbyderen one.com. Denne funktion tillader modtagelse af e-post med slåfejl - og altså også post til "hammurabi.dautrich@toreby-sejlklub.dk".

Da "catch all" var deaktiveret, ophørte strømmen af spam. Til gengæld skal Toreby Sejlklubs e-postadresse skrives pinligt korrekt, hvis brevet skal nå frem.

Til sidens top


Ny adgangsbro til C-broen

2. august 2007
En ny adgangsbro fra Dæmningen til C-broen blev monteret i dag. Broen er fremstillet af Multicenter Syd. Søren Porsmose har sendt billeder af begivenheden, som du kan se under "Billeder" eller åbne HER.

Til sidens top


Nye takster på Vejrø

22. juli 2007
Teksten om Vejrø Havn i Den danske Havnelods er opdaterei pr. 18. juli, og øens hjemmeside er fornyet med de nu gældende takster:

< 10 m - Kr, 250 / e 35
10 - 14 m - Kr 350 / e 50
15 - 19 m - Kr 450 / e 65
> 20 m - Kr 600 / e 85

Venligst betal havneafgiften i "Skipperly" (tavernaen) straks efter ankomst (eller i første åbningstid efter ankomst).

Til sidens top


Ustadigt vejr forhindrer iltsvind

TV Øst oplyser:

6. juli 2007
Det ustadige vejr i juni har forhindret iltsvind i farvandene.

Miljøministeriets skib "Marsvinet" er i disse dage på årets første togter for at undersøge forholdene i regionens sydlige farvande. For bare en lille måned siden lød meldingerne på, at farvandene langs flere af regionens kyster hen over sommeren ville blive ramt af iltsvind, men det omskiftelige vejr og vind i juni har gjort vandmiljøet godt.

- På de otte stationer vi har været på indtil videre ser det fornuftigt ud. Blæst og strømme har rusket godt op i vandet, så kun i et enkelt dybt hul kan vi konstatere iltsvind, men det er meget normalt, siger biologassistent Finn Dahl Poulsen fra Miljøcenter Nykøbing Falster.

Farvandene rundt om regionen vil blive testet hver 14. dag indtil vinter.

Hent DMU's rapport for juli-august.

Til sidens top


Svenskerne vil bygge 95 møller ved Rødsand

30. juni 2007
Er Energistyrelsen kommet i splid med transportminister Flemming Hansen? Spørgsmålet synes relevant, efter at ministeren støtter en ny havmøllepark ved Rødsand - kun godt to måneder efter, at et udvalg under Energistyrelsen foreslog, at Rødsand friholdes for yderligere havmøller. (Energistyrelsen: "Tidligere prioriterede områder, som Rødsand i Østersøen, ligesom et område syd for Læsø og Lysegrund i Kattegat, anbefales ikke umiddelbart, så længe mere attraktive områder kan udbygges.").

Informationsmødet i Kettingehallen var et led i den offentlige høring om projektet. Kun få var mødt - overvejende kritiske. Høringsperioden slutter 17. september 2007.


Udsnit af kort fra E.ON's VVM-redegørelse, der viser den nye havmølleparks placering syd for Hyllekrog.

Energistyrelsen oplyser:

19. juni 2007
E.ON Sverige AB har sendt en ansøgning til Energistyrelsen om etablering af endnu en havvindmøllepark syd for Lolland ved Rødsand. Samtidig har selskabet fremsendt en redegørelse for vurdering af virkningerne på miljøet (VVM) for Rødsand II projektet. 

Transport- og energiminister Flemming Hansen siger:
- Jeg er glad for, at E.ON har indsendt ansøgning om etableringstilladelse og VVM redegørelse for Rødsand II efter at DONG har besluttet sig for at forlade projektet. Jeg lægger stor vægt på, at DONG's udtræden af projektet ikke fører til unødige forsinkelser, og at havvindmølleparken etableres som aftalt. 

VVM redegørelsen lægger til grund at Rødsand II kommer til at bestå af 92 møller á 2,3 MW samt 3 større forsøgsmøller med en samlet effekt på maksimalt 15 MW. Når parken kommer i drift i 2010 ventes vindmøllerne at kunne levere elektricitet svarende til ca. 200.000 husstandes forbrug.  

Beslutningen om at bygge havvindmølleparken er en udmøntning af den energipolitiske aftale af 29. marts 2004 mellem regeringen, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det radikale venstre og Kristen demokraterne. Her blev det bl.a. aftalt, at der skulle udbydes 2 havvindmølleparker i Danmark på hver 200 MW. 

Efter en udbudsrunde tildelte Energistyrelsen den 31. maj 2006 Energi E2, DONG Vind A/S (begge nu DONG Energy) og E.ON tilladelse til at udføre forundersøgelser for Rødsand II havvindmøllepark. E.ON Sverige AB har siden overtaget hele koncessionen. 

Ansøgningen fra E.ON og den tilhørende VVM redegørelse sendes nu i offentlig høring. Energistyrelsen giver således offentligheden mulighed for at komme med bemærkninger indtil 17. september 2007, som vil indgå i den efterfølgende beslutningsproces. Nærmere oplysninger kan ses på Energistyrelsens hjemmeside. 

Hent resume af projektet som pdf

Rødsand skånes ....

Til sidens top


Risiko for iltsvind i de indre farvande

14. juni 2007
Det usædvanligt varme og våde vintervejr og en varm sommer kan føre til et kraftigt iltsvind i de indre danske farvande, som i værste fald kan blive ramt af en øko-katastrofe lige så slem som i 2002, oplyser havbiolog Gunni Ærtebjerg fra Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet.

Ifølge DMI er havvandet to grader varmere end normalt for årstiden, og en våde vinter har udvasket usædvanligt store mængder næringsstoffer i havet. Og lige om hjørnet venter en sommer, der bliver varmere end normalt.

Siden katastrofen i 2002 er vegetation og dyreliv langsomt ved at komme sig, men et nyt omfattende iltsvind vil betyde, at fjordene bliver tømt for alt liv lang tid fremover.


Motorbåd forcerer grøde i Guldborg Sund 11. juni.

Til sidens top


Nysted Sejlklub tjener på gæster

30. maj 2007
Under overskriften "Fuld bro klinger i sejlklubbens kasse" omtaler Lolland-Falsters Folketidende Nysted sejlklubs første erfaringer med opkrævningsret ved egen bro. Og de er gode efter den første måned:

- Det ser rigtig fornuftigt ud. Vi har haft et jævnt anløb af både siden sæsonstarten 1. maj, siger kasserer Jørgen Elgaard fra Nysted Sejlklub til bladets medarbejder, Anne Fabricius.

Elgaard kan dog ikke oplyse nøjagtigt, hvor mange både, der har overnattet ved klubbroen, eller hvor mange penge, der er kommet ind på den første måned.

Tidligere har sejlklubben lagt bro til 360 overnatninger på en sæson. Med en sæson på omkring 25 uger svarer det til et gennemsnit på mellem 14 og 15 pr. uge.

- Foreløbig er jeg tilfreds med sæsonen. Det ser ud til at holde, siger Elgaard, der ikke lægger skjul på, at den kontante indtægt er særdeles velkommen i klubkassen.

- Det er os, der har bygget broen. Og vi betaler for vedligeholdelse plus forbrug af el og vand fra de 43 pladser, vi har.

- Derfor er det rimeligt, at vi også får indtægterne fra gæstesejlerne, forklarer kassereren.

Netop gæsteafgiften har sammen med de fastliggende sejleres havneafgift været en kilde til diskussion og uenighed i en del år.

Den tidligere Nysted Kommune ville nemlig ikke overlade indtægterne til klubben, men strøg det hele i egen kasse.

Den ny ordning er indført fra sæsonstart i år og betyder, at klubben får indtægterne fra gæstesejlere, mens Guldborgsund Kommune indkasserer den leje, fastliggerne betaler for at have rådighed over en plads i en sæson.

Jo flere gæster, jo mere klinger det altså i klubkassen, og så var den nyligt overståede pinse vel helt prima, skulle man tro.

- Nej, siger Elgaard. For selv om klubben er gået ud af en tidligere frihavnsordning, der giver medlemmerne adgang til at overnatte gratis hos hinanden, så eksisterer der stadig en venneaftale med fem klubber i Nykøbing F. og Toreby.

Ifølge den aftale har hver enkelt klub ret til en fællestur med gratis overnatning pr. sæson.

I pinsen havde Nysted besøg af 13 både på fællestur fra Toreby, og de gav ingen ekstra intægter til klubben.


Udsnit af Toreby Sejlklubs 13 gæstende både i pinsen. (Foto: Hans Lund).

Til sidens top


Dæmningen repareret

9. maj 2007
Vognmand Claus Jeppesen, Gedser, ankom med maskinerne, da dæmningens molespids i april fik en tiltrængt udbedring. Ikke mindst højvandet 1. og 2. november sidste år har været hårdt for stensætningen. Søren Porsmose sendte 8. maj hjemmersiden en billedserie fra arbejdet, hvorfra disse billeder er hentet.

Det ser dramatisk ud, men perspektivet snyder. Grabben flyttede stenene - ikke mandskabet.

"På sigt kunne der måske ske dæmningsbrud, således de både der ligger på C-broen kunne komme i fare, derfor besluttede vi i bestyrelsen at få vognmand Claus Jeppesen fra Gedser til at foretage en reperation, da han har det tunge grej der skal bruges til en sådan opgave. Han påbegyndte arbejdet først i april måned", oplyser Søren Porsmose til Toreby-sejlklub.dk.

 

Til sidens top


Helen og Ole Pyndt på langfart

5. maj 2007
I dag afsejlede Helen og Ole Pyndt på den bebudede lange sejlerferie, som skal bringe dem ud på Europas vandveje - kanalerne, som skærer sig gennem det meste af Mellemeuropa.

Fire måneder er der afsat til denne "udflugt". Toreby Sejlklubs hjemmeside vil bringe nyt fra turen, når Helen har beretningerne klar, og "Ladyship" befinder sig i nærheden af et "hotspot", hvor Ole kan skaffe forbindelse til Internettet og e-posten fra computeren ombord.

I 2005 var Helen og Ole Pyndt en tur i Paris. Den kan du læse om under "turberetninger". Det vil også være her, du finder de nye rapporter fra medlemmer af Toreby Sejlklub, som sender hjemmesiden tekst og billeder fra deres sejlerferie. Alle er velkomne til at bidrage. E-postadressen er post@toreby-sejlklub.dk

Til sidens top


Ukyndig efterladt alene i sejlbåd

4. maj 2007
Uden sejlererfaring blev en mand natten til fredag efterladt alene i en sejlbåd i Smålandsfarvandet syd for Femø. Hans makker og skipper fik hjerteproblemer og måtte evakueres i helikopter. Senere sendte Søværnets Operative Kommando et skib ud for at eksportere den ensomme mand sikkert i havn.

SOK meddeler blandt andet: JRCC Danmark modtog en anmeldelse fra politiet i Nakskov omhandlende en lystbåd med to personer ombord, hvoraf den ene havde hjerteproblemer. En redningshelikopter blev alarmeret og sendt til assistance.

Personen med hjerteproblemer blev evakueret af redningshelikopteren og fløjet til Odense sygehus. Den sidste person ombord i lystbåden havde ingen erfaring med sejlads, hvorfor afviserfartøjet VTS3 blev sendt til området for assistance. Det lykkedes VTS3 at eskortere lystbåden sikkert i havn

Til sidens top


Rødsand skånes for flere vindmøller

26. april 2007
Et udvalg, under Energistyrelsen friholder i en rapport om fremtidens vindmøller Rødsand som en mulig placering af endnu en havmøllepark. "Tidligere prioriterede områder som Rødsand skønnes ikke at have kapacitet til flere havmølleparker, ligesom et område syd for Læsø og Lysegrund i Kattegat er nedprioriteret af naturmæssige årsager," skriver Energistyrelsen blandt andet på sin hjemmeside.

Derimod er Kriegers Flak øst for Møn udpeget som et prioriteringsområde for fremtidige hav-vindmøller. "På rent danske forudsætninger er Kriegers Flak relativt omkostningstung, men hvis området udbygges i et dansk, svensk og tysk samarbejde med fælles nettilslutning, der også kan understøtte et effektivt fungerende regionalt elmarked, kan dette hovedområde rykke frem i rangordningen."

Havmølleudvalgets rapport blev offentliggjort 24. april. Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside.

Morgenavisen Jyllands-Posten udtrykker i en lederartikel 26. april tilfredshed med, at Rødsand holdes fri for yderligere vindmøller: "Skal vi fremhæve noget positivt ved rapporten, er det, at man ikke kan prioritere endnu en møllepark ved Rødsand syd for Lolland. Det vil udtrykt i klart sprog sige, at den nuværende var en fejltagelse, hvilket vi fuldt og helt kan tilslutte os, da det allerede har ødelagt dette reservats unikke natur," skriver bladet blandt andet.


På dette udsnit af Energistyrelsens kort ses fire mulige placeringer af havmøller ved Kriegers Flak. Havmølleparken på Rødsand er angivet med rødt og får ifølge udvalgets anbefalinger ikke følgeskab af nye 150 meter høje vindmøller. Den nye vindmølletype kan i klart vejr ses på afstande op til 20 sømil.


Nu skriger måge-forskrækkeren

26. april 2007
Mågealarmen på B-broen er nu i funktion. Med mellemrum udsender standerens højttalere forskellige mågeskrig, som skal holde de rigtige måger væk fra broen og dermed undgå tidligere tiders mange mågeklatter på både bro og både.

Du kan afprøve lyden fra måge-forskrækkeren ved at klikke på billedet til venstre. Lyden afspilles i et nyt vindue, som du kan lukke, når du har hørt nok. God fornøjelse. Der er også noget vindstøj blandt mågeskrigene.

Til sidens top


Revideret kontaktliste

22. april 2007
Formanden, Jan Krastrup, har som bebudet udsendt den reviderede kontaktliste 2007 for medlemmer af Toreby Sejlklub.
Listen er ført a jour for denne sæson og kan hentes i klubhuset.

Formålet med listen er, at vi hurtigt kan kontakte hinanden, hvis der opstår en situation til søs, hvor der er brug for en hjælpende hånd - for eksempel ved motorstop.

En pdf-udgave af Kontaktliste 2007 kan hentes under "Meddelelser" på Klubbens interne sider (ID og password). Print den ud, hvis du ikke har den i forvejen, og opbevar den i din båd.

Til sidens top


2007-gennemsejlingsplan

20. april 2007
Fra Nykøbing F. Havne har vi i dag modtaget Banedanmarks "Gyldig Gennemsejlingsplan 2007" for Frederik Den IX's Bro.

Planen kan hentes som pdf-fil på dansk og tysk.

Durchfahrtsplan 2007

OBS: Fra 22. oktober 2007 og otte uger frem er broen lukket for gennemsejling på grund af renovering af teknisk udstyr.

Til sidens top


Moderniseringen i gang på Vejrø

8. marts 2007 - opdateret 21. april
Ansøgninger til myndighederne og engagering af travle håndværkere har været medvirkende til, at moderniseringen af Vejrø Havn har trukket ud, oplyser direktør Annika Toustrup Høegh, Vejrø ApS, til Toreby Sejlklubs hjemmeside.

De to bassiner er under uddybning og istandsættelse, og badebygningen bringes "up to date". Grill og brandslukningsudstyr kommer på plads. Gårdbutikken moderniseres.

Annika Toustrup Høegh forudser, at investeringerne vil betyde mindre stigninger i havnetaksterne, men så får sejlerne også en række gode oplevelser på Vejrø, og selskabet bag øen kan måske få investeringerne til at forrente sig.

I maj 2007 regner Annika Toustrup Høegh med, at en ny hjemmeside for Vejrø kan gå i luften med nyt om øen og den forestående genåbning af havnen.

Næstved Sejlklub oplyser 21. april, at Vejrø havn forventes åbnet (citat) "således at det ene bassin åbner 1. juni og det andet 15. juni 2007.
Den " gamle" havnefoged kan kontaktes på tlf. 54 71 32 50 hvis man er i tvivl om noget.

Vi vil finde en nyrenoveret bade- og toiletbygning.
Nyrenoveret gårdbutik med varer .
Nye grillfaciliteter med borde og vaskefaciliteter.
Nye broer med el og vand.

For disse herligheder har man tænkt sig følgende havnepenge pr. døgn:
op til 10m 250,- Kr.
10 - 15 m 350,- "
15 - 20 m 450,- "
20m og op 600,- "

Vejrø´s hjemmeside vil fra midten af maj være opdateret ! check selv inden du sejler derover hvis havnebyggeriet bliver forsinket.

Finn Mortensen" (cital slut).

Til sidens top


Vejrø Havn åbner i juli 2007

15. februar 2007
Vejrø Havn åbner i juli 2007. Det fremgår af en netop rettet tekst om havnen i Den danske Havnelods. Rettelsen er anført i Kort- og Matrikelstyrelsens søkortrettelser af 16. februar 2007 samt i Efterretninger for Søfarende, 9. februar 2007,


Vejrø Havn (arkivbillede 2003).

Den danske Havnelods:

"Beliggenhed
Smålandsfarvandet, Vejrø E-kyst
55°02,1'N 11°22,5'E - kort 160

Havnen
der er privatejet, består af 2 bassiner adskilt fra hinanden ved en ca. 70 m lang dæmning med et 20 m langt brohoved.

Anmærkning: Indtil juli 2007 er havnen på grund af renoveringsarbejde spærret for anløb."

Opdateringen af teksten synes således at kunne berolige nervøse lystsejlere, der betragter Vejrø som en sikker nødhavn og et attraktivt mål på sejlerferien.

Havnens e-postadresse er imidlertid forældet i den nye tekst: jbk@siteshop.dk er den forrige ejer, John Kjærs adresse.

Ejer siden september 2005 er Kim Fournais, der ifølge Business Intelligence har indsat skolelev Annika Toustrup Hermansen (Høegh) som direktør.

Til sidens top


Anbefaler bedre sikkerhed i lystbådehavne

Dansk Sejlunion:

Nye anbefalinger forebyggelse af drukne-, brand-,
person- og forureningsulykker på danske
lystbådehavne

Ved et pressemøde i Korsør Lystbådehavn 11. januar
offentliggjorde Dansk Sejlunion og FLID en række
anbefalinger, som kan gøre danske lystbådehavne mere sikre.

Et år efter at projektet: I sikker Havn blev søsat i Korsør, var det tid til at præsentere projektets resultater.

Udover anbefalingerne, som indeholder retningslinjer til opsætning og mærkning af rednings-, brandsluknings-, forureningsbekæmpelses,- og førstehjælpsudstyr, var der premiere på kampagnefilmen: ’I Sikker Havn’. Filmen, der er produceret som det første led i formidlingen af projektet til havne og bådejere, fortæller på en enkelt måde om de ulykker, der opstår på lystbådehavne, og hvad man i Korsør har gjort for at udgå eller begrænse dem. Filmen indeholder også tips til check af bådens gas-, varme-, el- og motorsystem.

Endelig lancerede Codan et tilbud om gratis redningskranse til havne og klubber, der gør noget ved sikkerheden.

Hør anbefalinger og se filmen
Pressemødet markerede samtidig starten på et roadshow, hvor Dansk Sejlunion, Foreningen af Lystbådehavne I Danmark og Codan, via en række møder, vil opfordre landets lystbådehavne, sejlklubber og bådejere til at følge anbefalingerne og derved gøre havnene mere sikre. Alle der møder op vil få et eksemplar af filmen med hjem. Det geografisk nærmeste informationsmøde holdes i Korsør Sejlklub, Sylowsvej 10, 4220 Korsør:

Tirsdag den 23. januar 2007 kl. 19.00- 21.00

Læs mere om "I Sikker Havn" og hent informations-brochurer på:

Dansk Sejlunion

FLID - Foreningen af lystbådehavne i Danmark

Til sidens top


Årets aktiviteter

Årets aktiviteter omtales under "Aktiviteter", når de har fundet sted, og tekst og billeder er parat.

Til sidens top

gust